Kategoriler
Mağazalar İletişim bilgileri
Üye Ol Giriş Yap
HOŞ GELDİNİZ
Kayıtlı e-posta hesabınızla giriş yapabilirsiniz.
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

2020'nin Trend Akımı: Biyofilik Tasarım

03-01-2020 16:54
2020'nin Trend Akımı: Biyofilik Tasarım
Hoş Geldin 2020

Biyofili; Erich From tarafından "yaşama ve yaşayan sistemlere duyulan sevgi” olarak tanımlanan bir kavramdı. Daha sonra ünlü bir biyolog olan Edward Wilson bunu geliştirerek, biyofili kavramını "insanın içinde doğuştanmış gibi var olan doğa sevgisi” olarak ifade etti. "Biyofilik” kelimesi de tam olarak buradan türemiştir.

Biyofilik akımı ise insanın doğaya olan sevgisini yeniden keşfettiği ve doğa ile bir bütün olduğu tasarımları tanımlıyor. Aynı zamanda da modern mimarinin trendlerinden biri olarak da karşımıza çıkıyor. Peki bu akımı evlere nasıl uygulayabiliriz?

"Doğallık” kelimesini anımsatan her obje, mobilya vb. bu akımı uygulamak için size yol gösterebilir. Ayrıca doğal havanlandırma, doğal aydınlatma, doğanın renkleri, tasarımlarda doğadakine benzer formları kullanmak da bu akımda dikkat çeken unsurlardan.

Biyofilik tasarım, insanı doğayla bütünleştirmesinden dolayı "iyileştiren tasarım” olarak da isimlendiriliyor. Gün ışığının içeri girmesini sağlayacak perdeler, pencereler ve kapılar en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan.

Mobilyalara yansıyan Biyofilik akımı:

Son dönem ev dekorasyon trendleri; insanları, farkında olarak ya da olmayarak, biyofilik yaklaşıma doğru götürüyor. Çok eski yıllara dayanan Art Deco trendinin izleri ise bu sebeple gün geçtikçe siliniyor. İnsanlar şehir hayatının getirdiği yorgunluk ve stres sebebiyle doğayı özler hale geldi. Zaman kısıtlaması yüzünden de sürekli olarak şehir dışına çıkıp doğayla bütünleşme şansı çok az. Bu nedenle evlerini yani konfor alanlarını doğaya benzer tasarlamaya çalışıyorlar. Gösterişli ve parlak mobilyaların yerine artık cilasız masif veya doğal ahşap tercih ediliyor. Minimalizmin de etkisiyle keskin hatlı mobilyalar ve ev dekorasyon objeleri yerlerini daha yuvarlak hatlı ve organik formlara bırakıyor. Aydınlatma elemanları, koltuk takımları ve diğer ev dekorasyon ürünlerinde kullanılan ağacın az işlenmiş hali olan kütük ve masiften yapılmış basit tasarımlarla iç mekan bitkilerini kombinlediğiniz zaman doğadaki uyumu evlerinize de taşıyabilirsiniz.

Evlerinizin dış kısımlarında "dikey bahçe” adı verilen yeşillikleri kullanıp beton cephelerin kaplanması biyofilik akımına uyum sağlayacaktır. Bu şekilde peyzaj olarak da bizce hoş görünecektir. Eğer "evimde biofilik dekorasyon yapacak yer yok” diyenlerdenseniz, bu konuda da imdadınıza koşuyoruz. Modern dekorasyonun yerine yukarıdan aşağıya sarkan ip merdiven üzerine yerleştirilmiş yeşil bitkiler, biofilik ofis dekorasyonu oluşturmanızı sağlayacaktır. Salon bitkileri yerine biofilik dizayn yapmanızı sağlayacak bitki seçimi de yeşil bir eve sahip olmanıza yardımcı olacaktır. Duvarlarınızdaki küçük rafları canlı bitkiler ile doldurmak da biofilik dizayn yapmanızı sağlar. Üstelik aralarına kitap koymak da oldukça bohem bir görünüm oluşturacaktır. Yeşil alanların ve gün ışığının yanında su sesi ve suyun görüntüsü de biofilik akımına uyum sağlıyor. Evinize alacağınız büyük bir akvaryum, bu tip bir atmosfer yaratmak adına güzel bir fikir olacaktır.

Özetle biofilik akımdan esinlenerek evinizi tasarlamak istiyorsanız; gün ışığı, yeşil renkli bitkiler ve doğal materyaller kullanabilirsiniz. Sınırlı alanı olan apartman dairelerinde yaşıyorsanız; saksı sayısını artırmak, doğal renkleri ve ışık tonlarını kullanmak bu akımı uygulamanızda yardımcı olacaktır.

Başka bir içerikte görüşmek dileğiyle, hoşça kalın.

 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.